logo

Wilt u via de email op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt bekijken welke lezingen we in het verleden hebben georganiseerd en welke cursussen.

Cursus najaar 2016

In het najaar van 2016 heeft het Filosofisch Café Hoogeveen een cursus georganiseerd over het thema

De actualiteit van Spinoza

in de vorm van een Spinozadag.De cursus wordt gegeven door prof.dr.mr. C.J.M. (Kees) Schuyt, jurist, socioloog en filosoof.

foto Kees Schuyt

Klik op de foto voor de website van Kees Schuyt.

Op vrijdag 4 november 2016 organiseert het Filosofisch Café Hoogeveen een Spinozadag met als thema De actualiteit van Spinoza. Deze dag staat onder leiding van Prof. Dr. K. Schuyt, emeritus hoogleraar sociologie en tevens Spinozakenner. Deze activiteit zal plaatsvinden in zaal De Salon van De Tamboer (Hoofdstraat 17, 7902 EA Hoogeveen).

Professor Schuyt zal beginnen met een uiteenzetting van de kern van Spinoza's Ethica, met als dragend thema "de morele autonomie van ieder mens" en het pleidooi van Spinoza voor emancipatie en (geestelijke en sociale) onafhankelijkheid en solidariteit, ecologisch denken en soberheid. De ochtend wordt afgerond met het thema: "Is vrede meer dan de afwezigheid van oorlog?"

De middag heeft als onderwerp: "denken wat je wilt en zeggen wat je denkt". Centraal staat daarbij Spinoza's politieke filosofie en die is actueel te noemen: "waar ligt de grens van spreken en andere meningsuitingen?". Hier is de parallel tussen vroeger en nu goed te trekken en komen interessante discussievragen aan de orde:
  • Was Spinoza tolerant?
  • Waar ligt de grens van tolerantie?
  • Wie bepaalt wat wel en niet gezegd mag worden?
  • Is vrijheid van meningsuiting ook een vrijheid in beledigen?
  • Wat was Spinoza's en wat is onze opvatting van democratie en rechtsstaat?