logo

Wilt u via de email op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt bekijken welke lezingen we in het verleden hebben georganiseerd en welke cursussen.

26 januari 2010: De moderne mens


m.m.v. Ronald Hünneman, filosoof

Wij zijn moderne mensen. De moderne wijze waarop wij tegen de menselijke geest, ons leven en onze plek in de wereld aankijken, is ontstaan in de achttiende en negentiende eeuw. Na een periode van schoonheid en bloei in de twintigste eeuw, leidt dit moderne mensbeeld aan het begin van de eenentwintigste eeuw tot de nodige problemen. De depressie-epidemie die de westerse wereld overspoelt, de onmogelijke opdrachten waarvoor wij onszelf en onze kinderen stellen, en de problemen die velen ondervinden in hun liefdesleven, houden verband met het feit dat het moderne mensbeeld niet langer adequaat is. Filosoof Mark Rowlands gebruikt in zijn boek "Alles wat ik weet, weet ik van TV" hedendaagse televisieseries om dit te illustreren.

In deze lezing zal Ronald Hünneman het moderne mensbeeld schetsen en laten zien hoe dit mensbeeld bijdraagt aan moderne vormen van stress en het onvermogen om van het leven te genieten.

Ronald Hünneman (www.liaturches.nl) studeerde filosofie in Groningen en is werkzaam als filosoof en docent. Hij is tevens directeur van Me-trix BV.