logo

Wilt u via de email op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt bekijken welke lezingen we in het verleden hebben georganiseerd en welke cursussen.

30 maart 2010: Moet alles, wat kan?

Overwegingen bij medische macht en medische ethiek.

m.m.v. dr. Bert Heikens, chirurg in ruste

In de loop der tijden is de medische macht sterk veranderd: vroegere geneesheren als Hippocrates, Harvey en Boerhaave waren beroemd, maar hadden andere macht dan de huidige medicus. Zij konden troosten, pijn en angst wegnemen, maar hadden niet de kennis en de technische macht van tegenwoordig. Maar voor welke dilemma's stelt ons deze macht? Moet elke pasgeborene tot elke prijs zo lang mogelijk in leven worden gehouden? Het Groninger protocol stelt criteria, maar uit binnen- en buitenland komt kritiek. Is echter elk menselijk leven van conceptie tot dood een essentiële waarde, dat daarom niet beëindigd mag worden (RK Mgr. Eijk)? Houden we na het leven in het aardse tranendal nog de onsterfelijke ziel over? Of is naastenliefde de belangrijkste boodschap uit de Bijbel (Spinoza)? En hoe te denken bij euthanasie op verzoek? En de comatueuze patiesn?

En welke strijdpunten ontstaan er door de scheiding van kerk en staat? Besnijdenis om godsdienstige/culturele motieven bij meisjes is inmiddels verboden bij wet; bij jongens is het ook een ongevraagde mutilatie, maar wordt het nog steeds uitgevoerd. Moet de arts daaraan meewerken om erger te voorkomen?

Literatuur:

  • prof.dr. J.H. v.d. Berg (1969): medische macht en medische ethiek: "er moet een nieuwe medische ethiek komen, passend bij de nieuwe medisch-technische macht";
  • The Groninger Protocol - Euthanasia in severely III newborn; New England J.med 352:10 (maart 2005).
  • Inloop van 19:00 tot 19:30 uur
  • Aanvang: 19:30 uur
  • Toegang: € 6,--