logo

Wilt u via de email op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt bekijken welke lezingen we in het verleden hebben georganiseerd en welke cursussen.

24 september 2019:
Harari's Homo Deus en andere toekomstverhalen.

door drs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer, filosofen

foto Bolhuis en Meereboer "Wij zijn als zeelieden die hun schip op open zee moeten reviseren, zonder dat we het in een droogdok kunnen demonteren en herbouwen met gebruik van zijn beste onderdelen". (Otto Neurath in Anti-Spengler, 1921).

We proberen na te denken over ons leven met betrekking tot een toekomst die ongewis is. De filosofie biedt vergezichten en complexe denksystemen, maar vaak is het juist die toekomst die maakt dat we onze plannen onderweg moeten bijstellen. Zeker vandaag de dag.

We leven in interessante tijden ... Deze Chinese verzuchting was bepaald niet positief bedoeld en wijst eerder op verwarring en richtingloosheid. Het is een verzuchting die herkenbaar is als we het over onze eigen tijd hebben en die onder meer resulteert in een grote interesse voor boeken die duiding en richting willen geven aan ons bestaan. Een van die boeken is "Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst" van Yuval Noah Harari. Deze bestseller gaat over hoe technologische en maatschappelijke veranderingen onze wereld in een razend tempo hebben veranderd en schetst vervolgens een weinig rooskleurige toekomst: de mens wordt een klein onderdeel van een wereld vol big data.

Maar dit boek nodigt ook uit om na te denken over mogelijke alternatieve toekomstscenario's. Vanuit de wat meer sombere scenario's zoals Spengler's "De ondergang van het Avondland" en Ten Bos' "Dwalen in het antropoceen", maar zeker ook vanuit de optimistische toekomstvisies van Rosling in "Feitenkennis" of Bregman in "De geschiedenis van de vooruitgang".

Aanvang: 19:30 uur (zaal open: 19:00 uur).