logo

Wilt u via de email op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt bekijken welke lezingen we in het verleden hebben georganiseerd en welke cursussen.

Cursus najaar 2018

In het najaar van 2018 heeft het Filosofisch Café Hoogeveen een cursus georganiseerd over het thema

Postmodern denken - een humaan relativisme.

Deze cursus is gegeven door de filosoof dr. Jan Keij..

foto Jan Keij "Wat werkelijk is, is rationeel; wat rationeel is, is werkelijk". Met deze beruchte uitspraak gaf Hegel aan dat hij volkomen vertrouwde op het verstand als een vermogen om die ene absolute waarheid te vinden. De postmoderne denkers (na Hegel) hebben echter aangetoond dat DE waarheid voor het verstand onvindbaar en ongrijpbaar is. De twijfel is daarmee boven alle twijfel verheven.

Zijn er inderdaad geen theoretische waarheden meer, waaraan we ons kunnen vastklampen? Is geloven in waarheid geloven in een illusie? Zijn we dan aan onze toevallige meningen overgeleverd? Mag iedereen maar wat roepen omdat we ondergedompeld zijn in een alomvattend relativisme? Anything goes?

Met de scherven van de vele gebroken waarheden in handen zullen we zoeken naar een weg uit dit absolute relativisme. De gang van de minicursus is ongeveer als volgt:
  1. Inleiding: de filosofische ontwikkeling van modernisme naar postmodernisme.
  2. De postmoderne filosoof Jacques Derrida.
  3. De postmoderne filosoof François Lyotard.
  4. De postmoderne filosoof Richard Rorty.
  5. De postmoderne filosoof Emmanuel Levinas.
Tussendoor voegen we een beetje Nietzsche toe als smaakversterker. Tenslotte is hij toch de "vader van het postmoderne denken". De cursus vergt enige (gezonde) hersengymnastiek. Die kan gemakkelijk worden opgebracht door iedereen die graag op de hoogte wil raken van de laatste ontwikkelingen in de filosofie. Bovendien wordt de stof in eenvoudige en heldere bewoordingen gebracht. Want wat de spreker niet eenvoudig kan uitleggen dat begrijpt hij zelf niet.

In ons cursussen archief kunt u nog onze cursussen bekijken vanaf najaar 2010.

Cursussen georganiseerd door derden

Er zijn op dit moment geen externe cursussen bekend.