logo

Wilt u via de email op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt bekijken welke lezingen we in het verleden hebben georganiseerd en welke cursussen.

28 mei 2024:
Sterven als een stoïcijn.

door drs. Marja Havermans, filosoof en tekstschrijver

foto Marja Havermans In haar bijdrage, gebaseerd op haar boek Sterven als een stoïcijn, legt Marja een focus op het thema "aanvaarden". Één van de principes van de stoïcijnse filosofie is immers dat je altijd een tweedeling kunt maken in waarop je invloed hebt en in waarop je geen invloed hebt. Dat laatste moet je aanvaarden.

De dood is een van de dingen waarop wij mensen geen invloed hebben: We moeten aanvaarden dat we sterfelijk zijn. Dit wordt concreter als je de dood echt aangezegd krijgt en als het nog hooguit maanden zal duren tot je einde daar is. Dit voorbeeld, de aangekondigde dood van haar man, gebruikt Marja als illustratie van wat "aanvaarden" in de praktijk kan betekenen. Want het klinkt misschien eenvoudig, maar hoe ziet het stoïcijnse aanvaarden eruit als het "echt" wordt, als de dood daadwerkelijk nadert?

Bij het vertellen van haar verhaal, gebruikt Marja thema's en citaten uit de stoïcijnse filosofie. Zoals het stoïcijnse principe van het inzetten van je verstand bij het omgaan met emoties. En ook hoe de stoïcijnse deugden kunnen helpen om het lot te aanvaarden. Tot slot gaat het ook over waardig sterven en hoe aanvaarding helpt bij het vinden van gemoedsrust.

Aanvang: 19:30 uur (zaal open: 19:00 uur). vorige lezing <